donderdag 6 januari 2011

Gratis is zelden gratis, je adres is goud waard ! (Eigen artikel)

Voor niets gaat de zon op. Dat is een feit waarvoor ze ons wellicht nooit zullen doen betalen. Maar al de rest ?

Gratisfietslicht (dot NL) vandaag, gratiskerstmuts (dot NL) een paar weken geleden. Hoe gratis is gratis ? In mijn mailbox verschijnen aanbiedingen van dit soort enkele keren per week, "aanbevolen" door vrienden. Die dus op één of andere manier MIJN email/msnadres hebben doorgespeeld aan een dubieuze firma. Door een Facebookapplicatie ? Door hun MSN + wachtwoord in te geven om dat "gratis" ding te krijgen ? Ik weet het niet, heb het zelf niet getest, maar vermoed het laatste.

Om je iets te laten opsturen, gratis of niet, hebben "ze" aan den andere kant minstens je naam, voornaam, emailadres én je echte adres (straat, nummer, postnummer, stad, land) nodig. Wellicht vragen ze er nog je telefoon- en gsmnummer bij. Dus een volledige persoon met woonplaats.

Deze gegevens op zich zijn al goud waard voor wie ze in handen krijgt.

Ze hebben daaraan genoeg om je binnen X weken of maanden toch een factuur te sturen, en/of aanmaningen ("rappels") voor een factuur die je nooit ontving.  Of om je op een "bezoekje" van een vertegenwoordiger te vergasten. Die intussen de maat neemt van wat je allemaal hebt, om dan als je even weg bent de boel te laten ophalen door inbrekers.

Dus zou mijn raad zijn : blijf zo ver mogelijk van "gratis" aanbiedingen, je adres en persoonsgegevens vrijgeven is op zich al levensgevaarlijk.

-----
Aanvulling : de laatste paragraaf van de "algemene voorwaarden" van Gratisfietslicht dot NL (die rammelen langs alle kanten, product kan afwijken, levertermijn kan afwijken, niet verantwoordelijk voor "kosten" ...)

Artikel 05.02: Men gaat akkoord met het mogen mailen van aanbiedingen van Gratis Fietslicht en haar aangesloten partners naar het door u opgegeven e-mailadres met inachtneming van de geldende regels op het gebied van het versturen van mailings / nieuwsbrieven. Alle mailings van Gratis Fietslicht zijn voorzien van een opt-out link voor het afmelden van de diensten en services van Gratis Fietslicht. Met het afmelden voor het ontvangen van de mailing vervalt iedere aanspraak op de gratis producten en diensten van Gratis Fietslicht.

Oftewel : Als gevolg van uw wens tot het Gratis ontvangen van ... zal een berg Even Gratis Spam uw deel worden, Nu en tot in de eeuwigheid, Amen

Geen opmerkingen:

Een reactie posten