woensdag 19 december 2012

Gekleurde Facebook ? Valse browser-extensie !

(Met een maand vertraging hier online gezet, omdat er nog steeds mensen intrappen)

*** Update 18 maart 2013 ***

Valse apps, valse events en valse websites die beweren de kleur van je Facebook te veranderen, ze bestaan intussen al meer dan een jaar, in verschillende "smaken en kleuren". In het beste geval doen ze ook effectief iets aan de kleur, maar dan enkel op je eigen toestel, door middel van een browser-uitbreiding.

Maar in de meeste gevallen schuilt er ook een virus-achtige werking in : de uitbreiding of de applicatie in kwestie neemt je Facebook-account over, maakt evenementen aan in jouw naam en/of maakt foto's aan in jouw naam, en spamt al je vrienden ermee door hen uit te nodigen of te taggen.

Hoe krijg je zo'n onding weer weg ? O.a. Mashable (11 jan 2012) en GMA News (15 nov 2012) wijdden artikels aan de Pink FB van vorige winter en aan de Black Facebook rotzooi van dit najaar.

In de meeste gevallen krijg je een schadelijke applicatie/extensie als volgt weg. Ook geldig voor de 365 kleurenversie enzovoort.

1. Open een nieuwe browser en wijzig je wachtwoord, tip van Facecrooks. Zij raden ook aan om valse apps (stap 2) en valse extensies (stap 3) te verwijderen.

2. Ga naar https://www.facebook.com/settings/?tab=applications en verwijder zoveel mogelijk schadelijke apps.

3. Ga naar browserextensies en gooi daar ook de rommel weg
Firefox : menu (eerst Alt toets indien geen menu verschijnt) --> Extra --> Add-ons. Daarin aan linkerkant Extensies. Eventueel plug-ins ook controleren, je weet nooit.
Chrome : sleutel-icoontje rechtsboven --> Extra --> Extensies

4. Beƫindig alle actieve Facebooksessies (ook tip van Facecrooks) via https://www.facebook.com/settings?tab=security&section=sessions , verwijder alles uitgezonderd "Huidige sessie".

5. Verwijder alle door het "virus" aangemaakte evenementen, foto's en prikbordberichten, ook bij je vrienden indien nodig en mogelijk.

Is het daarna nog niet weg ? Blijft de spam zichzelf aanmaken ?

6. Update je virusscanner en scan je pc. Prijs ? Aha ! Heb je er geen ? De gratis versie van AVG is niet slecht.

7. Installeer de gratis (niet gratis proef) versie van www.superantispyware.com en scan je pc. Ook prijs ?

8. Herstart computer, herhaal stappen tot probleem opgelost ... of stuur mij een bericht.

9. Heb je zelf nog andere stappen ondernomen die ik hier zou moeten toevoegen ? Uw tips zijn welkom op rolfherssens at gmail dot com . Dreig- en haatberichten worden opgeslagen en aangegeven.Geen opmerkingen:

Een reactie posten