donderdag 12 december 2013

Aspartaam, stevia en andere zoetstoffen : tijd voor een nieuw hoofdstuk ?

In één van mijn eerste websites, lang voor deze blog het daglicht zag, linkte ik al naar http://www.aspartaam.nl/ , omdat ik niet geloofde dat het gezond was. Volgens een aantal verontrustende berichten op internet zou het kankerverwekkend zijn en onder invloed van warmte ontbinden in onder andere giftig methanol.

Maar in het nieuws van 10 dec 2013 stond dat Europa aspartaam veilig verklaart. Waarop ik me begin af te vragen "Wie heeft de voedselwaakhond omgekocht" ? Deze animatie legt in 3 minuten uit dat het Europees voedselagentschap niet veel meer is dan een bende marionetten van de grootste bedrijven ter wereld, waaronder MacDonalds, Unilever, Coca-Cola en Monsanto. Dus is aspartaam veilig. Punt.

Toen Stevia het nieuws haalde enkele jaren geleden (via Het Nieuwsblad vind ik het eerste artikel in oktober 2005) meen ik me te herinneren dat het plantje even in de handel was en toen verboden werd. Té natuurlijk ? Té gezond ? In 2007 al had Coca-Cola de exclusieve rechten. En nu - in 2013 - komen er inderdaad "Rediscover Sprite" en andere "natuurlijke" producten op de markt. Nu is het ineens wél toegestaan.

Gelukkig is Stevia een natuurlijk product, maar zonder megawinsten zou het volgens mij nooit toegelaten geweest zijn, ten voordele van aspartaam en zijn trawanten.

En zelfs zogezegde "natuurlijke" zoetstoffen, met Stevia op het etiket, bevatten niet altijd 100 procent natuurlijke ingrediënten. Dit kwam vandaag in het nieuws "Fabrikanten sjoemelen met natuurlijke zoetstof" en gaf mij de aanzet om dit eens allemaal samen te vatten.

Geef mij maar een spuitwater als ik geen zin heb in zoete drank, of een frisdrank zonder aspartaam. Als de lettertjes op de blikken te klein worden doe ik mijn bril uit, dan heb ik geen vergrootglas nodig.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten