woensdag 13 januari 2010

Schijfcontrole in Windows (XP)

Vandaag was ik bij een klant i.v.m. installatie van een nieuwe laptop, en de oude vaste pc van haar man wou niet goed meer opstarten. Schijfcontrole al gedaan meneer ? Wat is dat voor een beest, hoe begin je er aan ?

Eigenlijk is een schijfcontrole aangewezen na zowat "elke" onverwachte vastloper, waarna de computer handmatig moest uit-geforceerd worden door langdurig op Power on/off te drukken of door de stekker uit te trekken.

Hier volgt de uitleg voor Windows XP, ik vermoed dat het bij Vista en 7 gelijkaardig zal werken.

- Open Verkenner (Windowstoets + E) of dubbelklik op Deze Computer

- Klik met de RECHTER muistoets (vanaf hier RMK geheten) op de C:-schijf (heeft vaak System als naam), en klik dan op Eigenschappen (Properties).

- Klik boven in dit venster op tabblad Extra, dan op knop Nu controleren.

- Vink "Fouten in bestandssysteem automatisch corrigeren" aan
Indien u vermoedt dat de harde schijf aan het verslijten is, kunt u ook het tweede vinkje aanzetten. Hou dan rekening met een paar uur wachttijd na de volgende herstart ...

- U zult een melding krijgen dat de schijfcontrole zal gebeuren bij volgende herstart. Ga daarmee akkoord en herstart uw computer.

- Tijdens het opstarten zal Windows de harde schijf controleren, dit kan enige tijd duren en is zichtbaar als "ouderwetse" Dos-tekst.

- Met enig geluk start de PC daarna weer correct op !

Geen opmerkingen:

Een reactie posten